DVOSTRUKI KVALITET PROIZVODA KAO POSEBAN OBLIK DISKRIMINACIJE POTROŠAČA

Usluge i vladavina prava (2021), str. 851-872

AUTOR(I): Borko Mihajlović

Download Full Pdf 

DOI: 10.46793/UVP21.851M

SAŽETAK:

Savremeno tržište karakteriše postojanje niza pojava koje ugrožavaju ostvarivanje osnovnih prava potrošača i zahtevaju izmene ili dopune postojećih propisa potrošačkog prava. Jedna od takvih pojava je učestala praksa (naročito rasprostranjena kod velikih multinacionalnih kompanija) stavljanja u promet dobro poznatih, prepoznatljivih („brendiranih“) proizvoda identičnog spoljašnjeg izgleda, ali uz postojanje izvesnih razlika u pogledu sastava i strukture proizvoda, njegove  težine ili drugih osnovnih obeležja, a u zavisnosti od geografskog tržišta na koje se plasiraju. Ako te razlike dovode i do različitog kvaliteta prepoznatljivog proizvoda na tržištima različitih zemalja, onda govorimo o pojavi dvostrukog kvaliteta proizvoda. Predmet ovog rada je analiza pravnih mehanizama kojima se može uticati na prestanak prakse stavljanja u promet proizvoda i usluga dvostrukog kvaliteta od strane velikih kompanija. Ta analiza izvršena je kroz prikaz razvojnog puta prava Evropske unije po pitanju prakse dvostrukog kvaliteta, sa posebnim osvrtom na dopunu pravne regulative o nepoštenim poslovnim praksama odredbom o dvostrukom kvalitetu proizvoda. U završnom delu rada, autor ocenjuje mogućnost primene iskustva prava EU na eventualno sankcionisanje prakse dvostrukog kvaliteta proizvoda u srpskom pravu.

KLJUČNE REČI:

potrošač, dvostruki kvalitet proizvoda, pravo potrošača na obaveštenost, obmanjujuća poslovna praksa, diskriminacija potrošača

LITERATURA:

Vítová, B. (European Parliament – Policy Department for Citizens’ Rights and Constitutional Affairs), Quality differences in consumer products in the EU legislation, Brussels, 2018.

Djurovic, M., European Law on Unfair Commercial Practices and Contract Law, Oxford, Portland, 2016.

European Commission, Guidance on the Implementation/Application of Directive 2005/29/EC on Unfair Commercial Practices, Brussels, 2016, (dostupno na: http://eur- lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52016SC0163, 15.04.2021.).

Mihajlović, B., Nepoštena poslovna praksa u savremenim uslovima poslovanja,

Zbornik radova: Savremeni pravni promet i usluge, Kragujevac, 2018.

Mihajlović, B., Odnos između nepoštene poslovne prakse i nepoštene tržišne utakmice, Zbornik radova: XXI vek – vek usluga i uslužnog prava, knj. 9, Kragujevac, 2018.

Nottingham, K., Cardozo I., The Role of International Consumer Policy in Fostering Innovation and Empowering Consumers to Make Informed Choices, Zbornik radova: Innovation and the Transformation of Consumer Law, Singapore, 2020.

Straetmans, G., Transparency of Information and Disinformation of Consumers, Zbornik radova: General Reports of the XXth General Congress of the International Academy of Comparative Law – Rapports généraux du XXème Congrès général de l’Académie internationale de droit comparé, Sham, 2021.

Twigg-Flesner, C., The importance of law and harmonisation for the EU’s confident consumer, Zbornik radova: The images of the consumer in EU law: legislation, free movement and competition law, Oxford, 2016.

United Nations Conference on Trade and Development, United Nations Guidelines for Consumer Protection, New York, Geneva, 2016.

FoodDrinkEurope, JointStatementonalleged“dualquality”offoodproducts, Brussels, 2017, dostupno      na:    https://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/statements_documents/STATEMENT_on_alleged_dual_quality_of_food_products.pdf (posledlji pristup, 04.05.2021).

Hilty, R., The Law Against Unfair Competition and its Interfaces, Zbornik radova: Law Against Unfair Competition – Towards a New Paradigm in Europe?, Berlin, Heidelberg, 2007.

Commission Notice on the application of EU food and consumer protection law to issues of Dual Quality of products – The specific case of food, Official Journal of the European Union, C 327/1, 29.09.2017.

Collins, N., Harmonization by example: European Laws against unfair commercial practices, The Modern Law Review, br. 1/2010.

Šajn, N. (European Parliamentary Research Service), Dual quality of products – state of play, Brussels, 2019;.

Šajn, N. (European Parliamentary Research Service), Dual qulity of branded food products: Addressing a possible east-west divide, Brussels, 2017.

Šajn, N. (European Parliamentary Research Service), European Commission Guidelines on dual quality of branded food products, Brussels, 2017.