SAVREMENI MEĐUNARODNI PRAVNO – BEZBEDNOSNI IZAZOVI SA POSEBNIM OSVRTOM NA AUSTRIJU

Традиција, кривично и међународно кривично право (2024)  (стр. 409-421)

AUTHOR(S) / АУТОР(И): Danijel Panović, Ajnur Hodžić

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/TKMKP24.409P

ABSTRACT / САЖЕТАК:

Evropa je danas izložena brojnim bezbednosnim izazo- vima. Permanentni priliv migrantskog stanovništva predstavlja veoma visok bezbednosni izazov, koji primarno ugrožava evropsko stanov- ništvo. Jake barijere na ulasku u Evropsku uniju, postavljene na gra- nicama Mađarske i Hrvatske, otežavaju priliv migranata, ali sa druge strane omogućuju razne nezakonite i nedopuštene načine prelazaka državnih granica, otvaraju mogućnosti trgovine ljudima i takođe do- prinose dodatnim destabilizacijama u dubini teritorije Evropske unije. Ko su migranti, odakle dolaze i sa kakvim motivima, suštinsko je pitanje. Koliko migranti impliciraju u određenim bezbednosno rizič- nim situacijama u Evropskoj uniji i da li oni zloupotrebljavaju tešku bezbednosnu situaciju koja je nastupila na azijskom i afričkom kon- tinentu da na tlo Evrope plasiraju svoje „ratnike“ za vođenje religij- ski motivisanih ratova sa hrišćanskim stanovništvom. To su suštinski važna pitanja sa kojima se danas susreće Evropska unija i to su najvažniji bezbednosni rizici.

Za potrebe istraživanja prikazanog u ovom radu, urađena je bez- bednosna procena u jednoj evropskoj državi, Austriji, u datom vre- menskom okviru i na lokalitetu koje se smatra najkritičnijim po pita- nju ukupne bezbednosti lokalnog stanovništva. Uzimajući u obzir da je Austrija dobar reper i pokazatelj stanja u čitavoj Evropi, jer je od početka migrantskih procesa, primila veliki broj migrantskog stanov- ništva iz čitavog sveta i pružila im dobro utočište.

Austrija se sa pravom može svrstati u kategoriju uređenijih evrop- skih zemalja, kako po pitanju životnog standarda građana, po pita- nju socijalnih prava građana, tako i po pitanju stepena zaštite ljud- skih i grašđanskih prava. Međutim, Austrija se suočava sa ozbiljnim

problemima bezbednosnog karaktera, čemu značajno doprinosi upravo taj migrantski živalj, koji uspešno dolazi do austrijskih gradova. Slika koja se danas može videti u Austriji je poražavajuća sa aspekta bezbed- nosti, jer čitave bande koje pretežno čine migranti poreklom iz Azije i delom iz Afrike, dominiraju po autobuskim i železničkim stanicama, ulicama i čitavim kvartovima. Austrijsko stanovništvo se često oseća nebezbedno, a prilikom opservacije terena, iz neposrednih kontakata sa lokalnim stanovništvom, autori rada su saznali da su pojedini sta- nari kvartova od migrantskih kriminalnih struktura doživeli i kon- kretne fizičke napade.

KEYWORDS / КЉУЧНЕ РЕЧИ:

migranti, bezbednosni rizici, narkotici, dileri, kri- minal

REFERENCES / ЛИТЕРАТУРА:

  • Antonović, (2018) „Uticaj velikih migrantskih procesa na stanje bezbednosti u zemljama Evropske unije“, Jugoistočna Evropaipostmoderni izazovi, Fakultet za pravo, bezbednost i menadžemnt „Konstantin Veliki“, Niš, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti, Beograd.
  • Bataveljić, D; Antonović, R; Ilioski, (2018) „Terorizam kao pretnja univerzalnim ljudskim pravima“, Univerzalno i osobeno u pravu, Pravni fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • Fuchs, (2019) „Migration und Kriminalität in Österreich.“ Neue Kriminalpolitik 31.2.
  • Paraušić, (2019) „Bezbednost u gradovima van granica nacionalnog i lokalnog urbanog bezbednosnog organizovanja“, Revija za kriminologiju  i krivično pravo, Beograd.
  • Pečar, (1998) „Migracije in kriminaliteta“, Revija za kriminalistiko in kriminologijo, Ljubljana.
  • Ririn, (2023) „Penerapan pidana terhadap oknum polri sebagai pelaku penyalahhunaan narkotika“, Putusan Nomor, sus, Universitas Mataram.
  • Srdić – Đaković, (1997), „Uzroci i tipovi međunarodnih migracija“, Međunarodni problemi, broj 4.
  • Životić, I; Antonović, (2022) „Natural disasters as a cause of emergency situations from the security and legal aspect“, International journal of economics and law, Vol. 12, no. 35, Belgrad.