Značaj i vrijednosti Vase Pelagića za razvoj savremene pedagoško-didaktičke misli

Nauka i obrazovanje – izazovi i perspektive (2022) (str. 63-76)

AUTOR(I): Daliborka Škipina, Branka Kovačević

E-ADRESA: daliborka.skipina@ff.ues.rs.ba

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/NOIP.063S

SAŽETAK:

Cilj rada bio je eksplicirati značaj i vrijednosti Pelagićevih ideja, mišljenja, stavova i pogleda o reformi škole, nastave i cjelokupnog vaspitanja za razvoj savremene pedagoško-didaktičke misli.

Značaj i vrijednost Pelagićevih pedagoških ideja za savremeno vas- pitanje i obrazovanje ogleda se prvenstveno u ukazivanju i skretanju pažnje na važnost vaspitanja djece i omladine, na cjelokupni vaspitno-obrazovni sistem, kao i poboljšanje materijalno-tehničkih uslova rada škole i nastave (opremanje školskih objekata i uređenje školske okoline), i što ta pitanja, kao primarna, stavlja na tapet značajnih društvenih problema.

Za savremenu didaktiku značajne i vrijedne su Pelagićeve ideje o primjerenosti nastavnih sadržaja dobnim, mentalnim i drugim osobinama učenika, temeljnoj pripremi nastavnika za nastavni čas, zalaganje putem nastave za slobodu, demokratiju i solidarnost, ukazivanje na slabosti u primjeni nastavnih metoda koje ni do danas nisu u potpunosti elimini- sane. Neke od Pelagićevih ideja o primjeni principa u nastavi ugrađene su u savremenu nastavu demokratskog i humanističkog duha.

KLJUČNE REČI:

Vasa Pelagić, pedagogija, vaspitanje, škola, nastava.

LITERATURA:

  • Banđur, V. (1988). Život i djelo Vase Pelagića. Naša škola, 7–8, 344–360.
  • Branković, D. (2001). Pedagoške teorije – Naučne osnove i razvojni tokovi. Banjaluka: Univerzitet u Banjoj Luci.
  • Branković, D. i Ilić, M. (2003). Osnovi pedagogije. Banja Luka: Comesgrafika. Đorđević, Ž. (1958). Vaspitanje u Srba. Beograd: Naučna knjiga.
  • Ilić, M. (1996). Doprinos srpskih prosvjetitelja unapređivanju nastave. Naša škola, 1–2, 65–78.
  • Ilić, M. i Mihajlović, T. (2016). Istorija nacionalne pedagogije. Banja Luka: Filozofski fakultet – Komesgrafika.
  • Janković, B. M. (1952). Pedagoški pogledi prvih srpskih socijalista Živojina Žujovića, Svetozara Markovića i Vase Pelagića. Beograd: Narodna knjiga.
  • Papić, M. (1976). Tragom kulturnog nasljeđa. Sarajevo: Svjetlost.
  • Pedagoška enciklopedija 1 i 2 (1989). N. Potkonjak i P. Šimleša (red.). Beograd i dr.: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.
  • Pelagić, V. (1971). Izabrana djela – pedagoški spisi. Sarajevo: „Veselin Masleša”.
  • Potkonjak, N. (2005). Imenik srpskih pedagoga. Beograd: Srpska akademija obrazovanja.
  • Tešić, V. (1969). Pedagoško-neimarski lik Vasa Pelagića. Nastava i vaspitanje, časopis Pedagoškog društva SR Srbije i Pedagoškog društva SR Crne Gore, XVIII(IV), 5, 517–526.