Pravo deteta na usluge poverljivog savetovanja iz domena seksualnog i reproduktivnog zdravlja

XXI vek – vek usluga i uslužnog prava (2020), str. 203-214

AUTOR(I): Veljko Vlašković

Download Full Pdf 

DOI: 10.46793/XXIv-11.203V

SAŽETAK:

Pravo deteta na poverljivo savetovanje javlja se kao neposredni izraz prava deteta na najviši raspoloživi standard zdravlja i prava na privatnost. Istovremeno, pomenuto pravo predstavlja i važan preduslov za ostvarivanje prava deteta na mišljenje, kao i način primene prava na život, opstanak i razvoj.

U adolescentskom dobu, naročit značaj dobijaju pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja deteta, pa su države obavezne obezbediti usluge poverljivog savetovanja u navedenom domenu. Adolescentima su neophodne odgovarajuće informacije, pomoć i usmeravanja kako bi autonomiju u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja vršili u skladu sa svojim razvojnim sposobnostima i najboljim interesom. Jedan od vidova navedene pomoći su i usluge poverljivog savetovanja, koje predviđa i domaće zakonodavstvo o pravima pacijenata. Takođe, u smislu očuvanja, unapređenja i zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja potrebno je uvesti i obavezno obrazovanje o pomenutim segmentima zdravlja u školski program. Ovakvu sugestiju je Srbiji uputio i Komitet UN za prava deteta.

Države trebaju obezbediti adolescentima pristup uslugama poverljivog savetovanja i bez saglasnosti roditelja. Ipak, oni moraju dobiti informacije o zdravstvenom stanju svog deteta ako postoji ozbiljna opasnost po detetov život i zdravlje.

KLJUČNE REČI: 

adolescencija, seksualno zdravlje, reproduktivno zdravlje, poverljivo savetovanje, pomoć, privatnost

LITERATURA: