Visoko obrazovanje u vanrednom stanju

XXI vek – Usluge i prava korisnika (2020) str. 621-629

AUTOR(I): Dejan Matić

Download Full Pdf

DOI: 10.46793/UPK20.621M

SAŽETAK:

U radu se razmatra uticaj globalne krize nastale usled pojave pandemije izazvane novim korona virusom na uslužnu delatnost u oblasti visokog obrazovanja. Mere koje je većina država preduzela u ograničavanju i obuzdavanju posledica epidemije na život i zdravlje ljudi i društva u celini, dovele su do strahovitog udara na privredne delatnosti na globalnom nivou. Ovaj udar na celokupnu ekonomsku aktivnost u punoj meri se odrazio i na sektor uslužnih delatnosti u celini, pa tako i na usluge, kako u oblasti obrazovanja uopšte, tako i u oblasti visokog obrazovanja. Iz tog razloga, ovaj rad je posvećen kritičkoj analizi proglašenih mera, načina njihove primene i posledica koje su proizvele. Pored toga, ovaj rad je takođe posvećen i predlaganju eventualnih novih pristupa kako bi uslužna delatnost u ovoj izuzetno važnoj oblasti, ne samo odgovorila na postojeće izazove novog doba, već i predstavljala razvojni motor našeg društva u celini u budućim vremenima pred nama.

KLJUČNE REČI: 

visoko obrazovanje, vanredno stanje, epidemija, pandemija, učenje na daljinu.

LITERATURA:

  • Matić, D., Visoko obrazovanje: između javne usluge i komercijalne uslužne delatnosti, Zbornik radova: XXI vek – vek usluga i Uslužnog prava, Kragujevac, 2011.
  • Matić, D., Visoko obrazovanje u Srbiji i razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, Zbornik radova: XXI vek – vek usluga i Uslužnog prava, knj. 10, Kragujevac, 2019.
  • Odluka o proglašenju vanrednog stanja, Službeni glasnik RS, br. 29/2020.
  • Odluka o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, Službeni glasnik RS, br. 29/2020.
  • Odluka o obustavi izvođenja nastave u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i redovnog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Službeni glasnik RS, br. 30/2020-3.
  • Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Službeni glasnik RS, br. 66/2020.
  • Preporuke za fakultete, Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, dostupno na adresi http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Fakulteti.pdf