Pružanje usluga u jedinicama lokalnih samouprava i optimizacija administrativnih procedura

XXI vek – Usluge i prava korisnika (2020) str. 553-567

AUTOR(I): Jelena Vučković

Download Full Pdf 

DOI: 10.46793/UPK20.553V

SAŽETAK:

Lokalna samouprava je jedan složeni sistem upravljanja (Holding Company) koji neposredno pruža razne usluge lokalnoj zajednici ili pak upravlja sistemom pružanja usluga, pri čemu je to svojevrsno pružanje usluga „višeg“ upravljačkog (političkog, ekonomskog, socijalnog) nivoa. Usluge koje se pružaju u lokalnoj samoupravi su veoma brojne i po svom karakteru različite. U tom mnoštvu usluga komunalne usluge se mogu smatrati uslugama lokalne samouprave u užem smislu. Komunalne delatnosti su servisi koji se pružaju u lokalnim samoupravama a kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana i organizacija. Sve komunalne delatnosti su zapravo delatnosti kojima se pružaju komunalne usluge, odnosno usluge koje pruža lokalna samouprava, preko svojih organa, organizacija i službi. Radnje kojima se realizuje ove komunalne delatnosti su stručno tehničke radnje i postupci ali ono što prethodi preduzimanju tih komunalnih službi jesu određene zakonom propisane (ZUP) administrativne procedure. Dakle, pružanje javnih – komunalnih usluga ima svoj stručno-tehnički aspekt ali i administrativni, koji ga prati pre, u toku i posle, u smislu upravljanja komunalnim delatnostima. Optimizacija administrativnih procedura postalo je važan cilj upravnih reformi u mnogim zemljama i ono obuhvata niz mera. Ono što se je primarno jeste utvrđivanje administrativnih troškova i opterećenja, koji su značajna prepreka za poslovanje kao i za zadovoljavanje svakodnevnih potreba građana.

Po popisu administrativnih postupaka potrebno je izvršiti analizu, a zatim i optimizaciju administrativnih postupaka koji su u vezi sa vršenjem komunalnih delatnosti, kako bi se ustanovilo koje postupke je potrebno pojednostaviti, a koje ukinuti. Po sprovedenoj analizi pristupiće se pripremi predloga za izmenu, odnosno pojednostavljenje administrativnih postupaka, kao i eventualno ukidanje onih koji su nepotrebni.

KLJUČNE REČI: 

Optimizacija, administrativna procedura, lokalna samouprava, komunalne usluge.

LITERATURA:

  • Vučetić, D., GeneralAdministrativeProcedureActandInformationTechnologyimprovements inSerbianPublicAdministration, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020.
  • Digi, L., Preobražaji javnog prava, Beograd, 1998.
  • Dimitrijević, P., Vučetić, D., Vučković, J., Sistem lokalne samouprave, Niš, 2018.
  • Dimitrijević, P., Delotvornost administrativnih procedura u jedinicama lokalne samouprave, Zbornik radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), Tom 1, 2019.
  • Metodologija za pojednostavljenje ili ukidanje nepotrebnih administrativnih postupaka, Podrška reformama u Srbiji, UK/RS, 2017 (www.rsjp.gov.rs).
  • Pusić, E., Lokalna zajednica, Narodne novine, Zagreb, 1963.
  • Program za pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative „e-Papir” za period 2019 – 2021. godine (2019) (www.rsjp.gov.rs).
  • Radulović, B., Uputstvo za sprovođenje analize pojednostavljenja administrativnih postupaka, Podrška reformama u Srbiji, UK/RS, 2017.
  • Radulović, B., Metodologija za obračun administrativnih troškova za potrebe analize administrativnih postupaka, Podrška reformama u Srbiji, UK/RS, 2017.
  • Zakon o opštem upravnom postupku, (Sl. glasnik RS, br. 88/2011, 104/2016 i 95/2018). Zakon o komunalnim delatnostima (Sl. glasnik RS, br. 88/2011, 104/2016 i 95/2018). http://www.skgo.org/modeli-administartivnih-procedura. (pristup: 03.04.2020).