Pravni okvir elektronske uprave u Srbiji

XXI vek – Usluge i prava korisnika (2020) str. 523-551

AUTOR(I): Milan Palević

Download Full Pdf 

DOI: 10.46793/UPK20.523P

SAŽETAK:

U radu se polazi od osnovnih pitanja u vezi sa elektronskom upravom i ukazuje na faze u njenom razvoju. Uprava informatičkih društava je uslužno orijentisana. U Srbiji ni danas to nije sveprisutna realnost, ali uzimajući u obzir iskustva industrijski najrazvijenijih država, pravni okvir elektronske uprave u Srbiji može biti fundiran na nekoliko postulata. Kao prvi princip može se izdvojiti jednostavnost i dostupnost podataka i usluga svim građanima od strane elektronske uprave. Drugi princip odnosi se na profesionalizaciju i stručno usavršavanje državnih službenika za svakodnevno i uspešno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija. Treći princip je u stvari više zahtev za obrazovanjem i poučavanjem građana i privrednih subjekata o prednostima i manama upotrebe elektronske uprave. Takođe, državni organi na sopstvenom primeru treba da pokažu značaj upotrebe elektronske uprave. Pored osvrta na Obrazloženje Predloga Zakona o elektronskoj upravi, centralni deo rada predstavlja prikaz i analiza rešenja ovog najvažnijeg pravnog okvira za e- upravu u Srbiji. Analizirana su načela na kojima počiva Zakon o elektronskoj upravi; infrastruktura elektronske uprave; nadzor nad sprovođenjem Zakona. Na kraju, autor ukazuje da elektronska uprava u internet okruženju i sa stanovišta međunarodnih odnosa bi trebalo da omogući komunikaciju između srpske elektronske državne uprave i elektronskih uprava drugih zemalja, pa i međunarodnih organizacija. Takođe, autor smatra da će se stremiti takvim javnim servisima koji su otvoreniji, efikasniji, i u konačnom, jednostavni, da bi upravo zbog toga krug korisnika bio širi.

KLJUČNE REČI: 

e-uprava,faze razvoja, pravni okvir, Zakon o elektronskoj upravi, načela Zakona, infrastruktura u elektronskoj upravi, elektronsko upravno postupanje.

LITERATURA:

  • Dudaš, A., Razvojpravneregulativeprinudnelicenceu međunarodnim i domaćim izvorima patentnogprava, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, br. 2/2013.
  • Kos, E., E-uprava, Pravnik, časopis za pravna i društvena pitanja, br.102/2017.
  • Kreća, M., Vasković, J., Analiza stanja servisa elektronske uprave u Srbiji, http://www.infotech.org.rs/blog/wp-content/uploads/radovi2013/024.pdf
  • Miljković, J., Interoperabilnost u elektronskom poslovanju statističkih sistema, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, doktorska disertacija, Beograd, 2012.
  • Obrazloženje Predloga Zakona o elektronskoj upravi, www.parlament.gov.rs/upload/ archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/164-18.pdf,
  • Pličanić, S., Vizija e-uprave u Sloveniji (Trebamo li zakon o e-upravi), Hrvatska javna uprava, br. 2/2002.
  • Radivojević, M., E – uprava: put do zadovoljnog korisnika, Moderna uprava, april 2009.
  • Rapajić, M., Elektronska uprava u internet okruženju, Zbornik radova: Internet u edukacionom i poslovnom okruženju, Valjevo, 2013.
  • Rapajić, M., Ljudski resursi i razvoj javne uprave, Zbornik radova: Sinteza 2014 – Uticaj interneta na poslovanje u Srbiji i svetu, Beograd, 2014.
  • Zakon o elektronskoj upravi (Sl. glasnik RS, br. 27/2018)
  • Zakono o platnim uslugama  (Sl.  glasnik RS,  br.  139/2014,  br.  44/2018) www.ite.gov.rs/tekst/130/zakon-o-elektronskoj-upravi-i-podzakonskaakta.php