XXI vek – Usluge i prava korisnika (2020) str. 239-258

AUTOR(I): Dragan Vujisić

Download Full Pdf 

DOI: 10.46793/UPK20.239V

SAŽETAK:

U Republici Srbiji 2019 godine donet je Zakon o ugostiteljstvu. Ovim zakonom uređena je ugostiteljska delatnost, koja je to data bila uređena Zakonom o turizmu. Predmet ugostiteljske delatnosti su ugostiteljske usluge tj. usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, kao i pripremanje i dostavljanje hrane korisnicima za potrošnju na drugom mestu. Davalac ovih usluga je ugostitelj. Ugostitelj je privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, a pojedine ugostiteljske usluge može pružati i fizičko lice. Ugostiteljske usluge se pružaju u ugostiteljskim objektima. To su objekti za smeštaj (hotel, motel, kamp i dr.) i objekti za ishranu, piće i napitke (kafana, bar, picerija i dr.). Ugostiteljska delatnost se može obavljati i u pokretnim ugostiteljskim objektima. Ugostiteljska delatnost se može obavljati tokom cele godine, sezonski i povremeno (na sajmovima, vašarima, i sl.). Ugostiteljski objekti se kategorišu, u zavisnosti od nivoa postignutih standarda. U radu su posebno obrađene i ugostiteljske usluge u ugostiteljskim objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu. Takođe, i, neugovorne obaveze ugostitelje.

KLJUČNE REČI: 

ugostitelj, delatnost, usluge, obaveze, objekat, kategorija.

LITERATURA:

  • Vujisić D, u Vujisić D., Mićović A, Turističko pravo, Vrnjačka Banja, 2016.
  • Mićović A, u Vujisić D., Mićović A, Poslovanje i usluge turističko-ugostiteljskih subjekata, Kragujevac, 2016.
  • Usai, A., ‘Today’s Softness is Tomorrow’s Nightmare’: The Services Directive Between a Messing and Fragmented Integration and the Urgent Need of Completing the Single Market, Maastricht Faculty of Law Working Paper No. 2014-3, 1-26.
  • European Commission, Handbook on implementation of the Services Directive, Brussels, 2008, dostupno na: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/a4987fe6-d74b- 4f4f-8539-b80297d29715.