SPORT U ZAMCI GLOBALIZACIJE: MEDIJSKI SPEKTAKL, IDEOLOŠKI INSTRUMENT I UNIVERZALNO SREDSTVO KOMUNIKACIJE

Nauka i nastava u vaspitno-obrazovnom kontekstu (2020), (str. 381-390)

AUTOR(I): SLOBODAN M. PENEZIĆ

E-ADRESA: penezicslobodan@gmail.com

Download Full Pdf  

DOI:10.46793/STEC20.381P

SAŽETAK:

Ovaj tekst nastoji da osvetli aktuelnu poziciju i ulogu sporta kao svojevrsnog savremenog fenomena koji sledi obrise dominan- tnih globalnih trendova, ali koji, samim tim uzrokuje i različite posle- dice po pojedince, grupe i čitava društva. Rezultat je analize ovog feno- mena rađene tokom pripreme master rada „Sport kao fenomen savremene kulture” na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te stoga obuhvata jedan njegov deo. U samom razmatranju fenomena, polazi se iz per- spektive savremenih studija kulture i pokušava sagledati mesto sporta u aktuelnim društvenim kretanjima. Tako se želi ukazati na njegovo mesto i ulogu, a samim tim i na uzroke i posledice procesa čijih je očigledno deo.

Polazeći od njegovih primarnih odlika i funkcija, fokus je  na onim elementima koji su danas evidentan deo svakog sportskog dešavanja; onim pozitivnim, koji podstiču modele ponašanja koji savremenog poje- dinca približavaju antičkim idealima sportiste, ali i onim negativnim, koji predstavljaju naličje takvih težnji, a koje danas, usled navedenih glo- balnih trendova, prati i trka za novcem i popularnošću. Reč je o negativ- nostima koje su vremenom postale sasvim prihvatljiv sastojak sporta, a o čijim posledicama se pak ne govori dovoljno, iako su neretko u prvom planu, gurajući na marginu one izvorne motive viteštva i olimpizma. Na taj način, postepeno se potire i sama suština postojanja sporta i sport- skih takmičenja.

KLJUČNE REČI:

sportska takmičenja, sportski spektakl, olimpizam, globalizacija, društveni trendovi, studije kulture, masovna kultura.

LITERATURA:

  • Bodrijar, Ž. (1991). Simulakrumi i simulacije. Novi Sad: IP Svetovi. Diga, Ž. (2007). Kulturni život u Evropi. Beograd: KLIO.
  • Đorđević, J. (2009). Studije kulture – zbornik. Beograd: Službeni glasnik. Koković, D. (2005). Pukotine kulture. Novi Sad: Prometej.
  • Penezić, S. (2011). Sport kao fenomen savremene kulture. (Neobjavljen master rad). Beograd: Univerzitet u Beogradu, Fakultet političkih nauka.
  • Skembler, G. (2007). Sport i društvo. Beograd: KLIO.