СПОРТ У ЗАМЦИ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ: МЕДИЈСКИ СПЕКТАКЛ, ИДЕОЛОШКИ ИНСТРУМЕНТ И УНИВЕРЗАЛНО СРЕДСТВО КОМУНИКАЦИЈЕ

Наука и настава у васпитно-образовном контексту (2020), (стр. 381-390)

АУТОР(И): СЛОБОДАН М. ПЕНЕЗИЋ

Е-АДРЕСА: penezicslobodan@gmail.com

Download Full Pdf  

DOI:10.46793/STEC20.381P

САЖЕТАК:

Овај текст настоји да осветли актуелну позицију и улогу спорта као својеврсног савременог феномена који следи обрисе доминан- тних глобалних трендова, али који, самим тим узрокује и различите после- дице по појединце, групе и читава друштва. Резултат је анализе овог фено- мена рађене током припреме мастер рада „Спорт као феномен савремене културе” на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, те стога обухвата један његов део. У самом разматрању феномена, полази се из пер- спективе савремених студија културе и покушава сагледати место спорта у актуелним друштвеним кретањима. Тако се жели указати на његово место и улогу, а самим тим и на узроке и последице процеса чијих је очигледно део.

Полазећи од његових примарних одлика и функција, фокус је  на оним елементима који су данас евидентан део сваког спортског дешавања; оним позитивним, који подстичу моделе понашања који савременог поје- динца приближавају античким идеалима спортисте, али и оним негативним, који представљају наличје таквих тежњи, а које данас, услед наведених гло- балних трендова, прати и трка за новцем и популарношћу. Реч је о негатив- ностима које су временом постале сасвим прихватљив састојак спорта, а о чијим последицама се пак не говори довољно, иако су неретко у првом плану, гурајући на маргину оне изворне мотиве витештва и олимпизма. На тај начин, постепено се потире и сама суштина постојања спорта и спорт- ских такмичења.

КЉУЧНЕ РЕЧИ:

спортска такмичења, спортски спектакл, олимпизам, глобализација, друштвени трендови, студије културе, масовна култура.

ЛИТЕРАТУРА:

  • Бодријар, Ж. (1991). Симулакруми и симулације. Нови Сад: ИП Светови. Дига, Ж. (2007). Културни живот у Европи. Београд: КЛИО.
  • Ђорђевић, Ј. (2009). Студије културе – зборник. Београд: Службени гласник. Коковић, Д. (2005). Пукотине културе. Нови Сад: Прометеј.
  • Пенезић, С. (2011). Спорт као феномен савремене културе. (Необјављен мастер рад). Београд: Универзитет у Београду, Факултет политичких наука.
  • Скемблер, Г. (2007). Спорт и друштво. Београд: КЛИО.