VODA (2024), (str. 181-186)
АУТОР(И) / AUTHOR(S): Lence Lokoska, Elizabeta Veljanoska Sarafiloska
DOI: 10.46793/VODA24.181L
САЖЕТАК / ABSTRACT:
Kvalitet površinskih voda je od izuzetnog značaja, kako za organizme koji u njima žive, tako i za ljude koji ih koriste za različite potrebe. U toku 2023 godine vršena su mikrobiološka i fizičko-hemijska istraživanja vode litorala i pelagijala Prespanskog jezera. Cilj istraživanja je da se utvrdi kvalitet vode i antropogeni uticaj na trofiju jezera. Korišćene su standardne limnološke metode. Prema dobijenih rezultata i normative o kategorizaciji voda, kvalitet vode Prespanskog jezera uglavnom se kreče od I do V klase. Da bi se sprečili procesi eutrofizacije trebalo bi preduzeti mere stalne kontrole kvaliteta i zaštite Prespanskog jezera.
КЉУЧНЕ РЕЧИ / KEYWORDS:
bakterii, nutrienti, litoral, pejagijal
ЛИТЕРАТУРА / REFERENCES:
APHA-AWWA-WPCF 2005, Standard methods for the examination of water and wastewater. 21th ed – Washington DC (2005)
Kavka G., Poetsch E. Microbiology. In: Joint Danube Survey – Technical report of the International Commission for the Protection of the Danube River. (2002) 138-150
Kavka, G., Kasimir G.D., Farneitner, A.H., Microbiological water quality of the River Danube (km 2581-km 15): Longitudinal variation of pollution as determined by the standard parameters. In: Vienna, (2008) 415-421. ISBN: 13: 978-3-9500723-2-7
Kohl, W. (1975)- Ueber die Bedeutung bakteriologischer Untersuchungen fuer die Beurteilung von leisgewassern, Dargestellt am Beispiel der Osterreich, Donau. Arch. Hydrobiol. 44 IV, (1975) 392-461
Petrovic O., Gajn S., Matavulj M., Radnovic D., Svirčev Z., Mikrobiološko ispitivanje kvaliteta površinskih voda, PMF Novi Sad (1998) 108
Rheinheimer G., Aquatic microbiology, 2 nd edition. John Wiley and Sons. , (1980) 235,
Rodina G.A., Methods in aquatic microbiology, Univ Park Press, Baltimore, Butterworths, London (1972)
Uredba za klasifikacija na void; Služben vesnik na RM 18/99