GREJANJE DELA GRADA NIŠA, GEOTERMALNOM ENERGIJOM


IX Regionalna konferencija Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama Jugoistočne Evrope  (str. 425-439)

АУТОР(И) / AUTHOR(S): Marin Ivošev, Dragiša Nikolić

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/IEEP24.425I

САЖЕТАК / ABSTRACT:

Prema tvrdnjama stručnjaka sa Rudarskogeološkog fakulteta u Beogradu, a na osnovu praktičnih iskustava i istraživanja koja traju više od tri decenije, na jugoistoku Srbije, ispod Niša i Niške Banje nalazi se hidrogeotermalno nalazište – veliko podzemno jezero tople vode na površini od čak 65 km2. Ova prirodna akumulacija je najveće debljine vodenog sloja oko 800 m na dubini od površine zemlje oko 900 m. Svi izvedeni zaključci govore samo jedno – pod zemljom je pravo prirodno bogatstvo od kojeg bi koristi imali i grad Niš i Država.
Sa druge strane ovog trenutka je na području grada Niša, u njegovom severoistočnom delu, u toku izgradnja stambenog naselja „SOMBORSKA ISTOK“, za potrebe kolektivnog stanovanja sa osnovnom školom i obdaništem, površine oko 550.000 m2, ukupnog toplotnog opterećenja 24 MW.
Ovaj rad, u širem smislu, ukazuje na mogućnost korišćenja geotermalne energije za celokupne potrebe grejanja ovog naselja. Sa tog aspekta g a uvrštava u projekte u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih vidova energije, zaštite životne sredine, čuvanja prirode i zdravlja ljudi. I u tom smislu, u potpunosti, koristi „zelenu energiju“: toplotu potrebnu za zagrevanje vode iz zemlje a električnu struju iz fotonaponskih panela.
Za implementaciju celokupnog projekta, potrebna je sledeća vrsta opreme i glavnih aktivnosti: (1) izgradnja dve bušotina, za izvor i ponor vode sa dubina preko 1.000 metara, količina oko 100 litara u sekundi i temperature oko 700 C, (2) izgradnji opreme za tretman ovih voda, (3) projektovanje i izgradnja izmenjivača toplote, (4) izgradnja pumpne stanice i (5) izgradnja solarne elektrane za potrebe rada pumpi i tretnam podzemne vode.
Ukupna vrednost kapitalnih ulaganja u projekat iznosi 3.000.000 €, a vreme optlate investicije je između jedne i dve godine.

КЉУЧНЕ РЕЧИ / KEYWORDS:

geotermalna energija, grejanje gradova, solarna energija

ЛИТЕРАТУРА / REFERENCES:

[1] https://www.google.com/search?gs_ssp
[2] https://www.google.com/search?q=grad+ni%C5%A1&oq
[3] https://www.google.com/search?q=geolo%C5%A1ki+fakultet+beograd
[4] https://www.google.com/search?q=ministarstvo+rudarstva+i+energetike&oq
[5] M. Ivošev, Ekološki aspekti sagorevanja energenata na primeru “ZASTAVA ENERGETIKE”, Magistarska teza, Mašinski fakultet u Kragujevcu, 2000.god.