XIII Međunarodno naučno-stručno savetovanje Ocena stanja, održavanje i sanacija građevinskih objekata  (str. 260-265)

АУТОР(И) / AUTHOR(S): Goran Janaćković, Milan S. Pešić, Žarko Nestorović

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/SGISXIII.25GJ

САЖЕТАК / ABSTRACT:

Velike brana Zavoj pripada tipu zemljanih brana i izgrađena je na reci Visočici. Kako po svojim dimezijama i veličini akumulacije pripada kategoriji velikih brana ona se osmatra po redovnom programu osmatranja primerenom nivou rizika i hazarda koji joj je svojstven. Va\no je naglasiti da se brana yavoj sastoji od nekoliko manjih celina i da je poyicionirana u bliyini kliyi[ta i padine koja je stabilizovana betonom. Sistemi za osmatranje velike brane Zavoj odvijaju se po projektima koji definišu vrstu i učestalost osmatranja. Osmatranje se vrši vizuelnim pregledom, redovnim geodetskim merenjima i fizičko telemetrijskim metodama. Pored podataka dobijenih navedenim metodama u blizini brane uspostavljena je seiymološka stanica za registraciju potresa.

КЉУЧНЕ РЕЧИ / KEYWORDS:

Rizik, Hazard, Geodezija, Fizičko telemetrijska osmatranja, Registracija podataka

ЛИТЕРАТУРА / REFERENCES:

  • https://www.eps.rs/lat/djerdap/Stranice/he_pirot.aspx (Pristupljeno: 05.2024)
  • https://hidrotehnika.rs/brane/srbija/zavoj/ (Pristupljeno: 05.2024)
  • Savić, , Savić, D.: Pregled metoda za ocenu sigurnosti brana, Jugoslovensko Društvo za Visoke Brane, II Kongres, Zbornik radova, Kladovo, 2003.
  • Arsić, Miodrag, et „Analiza trenutnog stanja i ocena čvrstoće cevovoda na hidroelektrani Pirot.“ Zavarivanje i zavarene konstrukcije 63.1 (2018): 17-22.
  • Praštalo, Petar, Budo Zindović, and Ljubodrag Savić. „Ski odskok sa horizontalnim skretanjem mlaza.“ Vodoprivreda 54.317-318 (2022): 141-148.
  • Ivetić, Damjan, et „Okvir za dinamičko modeliranje rada akumulacija u nepovoljnim operativnim uslovima.“ Vodoprivreda 54 (2022).
  • Stojadinović, Luka, et „Dinamička rezilijentnost kao mera za upravljanje rizikom kod složenih vodoprivrednih sistema: implementacija modela otkaza u vodoprivredni model.“ 19. Savetovanje SDHI i SDH, Beograd, Srbija (2021).