GENEZA RAZVOJA USLUGA U DOMENU ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI

XXI vek – vek usluga i uslužnog prava (2022) (str. 335-344)

AUTOR(I): Nikola Ivković

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/XXIv-13.335I

SAŽETAK:

U radu se analizira pitanje ljudskog prava na privatnost i sastavna oblast zaštite podataka o ličnosti. Prvo se analizira geneze razvoja ljudskog prava na privatnost. Potom, kroz prizmu modernih tendencija uočava se savremena društvena zbilja i odnos prema ovim pravima. Kako su istorijski momenti važni za razumevanje, sa teorijskog aspekta ukazuje se na uticaj društvenih previranja i razvoj prava na privatnost. Kroz savremene procese ističe se uticaj koji tehnologija, razvoj interneta i društvenih mreža imaju na stepen ugroženosti prava na privatnost. Posebno se apostrofira postojanje tzv. paradoksa privatnosti. Sa jedne strane čine se napori u normativnom i političkom smislu ka ograničenjima nekontrolisanog korišćenja ličnih podataka. Posebno se tu imaju u vidu osetljivi podaci o ličnosti. Ipak sa druge strane među građanima ne postoji izražena svest o potrebama zaštite ličnih podataka. U tom smislu analiza i istraživanje paradoksa privatnosti ima veliki značaj u kreiranju rešenja i razmatranju usluga u domenu zaštite podatka o ličnosti.

KLJUČNE REČI:

ljudska prava, pravo na privatnost, zaštita podataka, paradoks privatnosti.

LITERATURA: 

  • Diligenski, A., Prlja, D., Cerović, D., Pravo zaštite podataka GDPR, Beograd 2014.
  • Egliston, B., Marcus, C., Critical questions for Facebook’s virtual reality: data, power and the metaverse, Internet Policy Review, 10, no. 4/2021.
  • Mladenov, M., Zaštita prava na privatnost u praksi Evropskog suda za ljudska prava, Zbornik pravnog fakulteta u Novom Sadu, br. 3/2014.
  • Pavuna, A., Paradoks privatnosti: empirijska provera fenomena, Zagreb, 2019.
  • Simić, M., Đorđević, S., Matić, D., Uvod u pravo, Kragujevac, 2017.
  • Simović, D., Stanković, M., Petrov, V., Ljudska prava, Beograd,
  • Hou Y., Xiong D., Jiang T., Song, L., Wang Q., Social media addiction: Its impact, mediation, and intervention, Cyberpsychology Journal of Psychosocial Research on Cyberspace, 13, Article 4, no. 1/2019.