PREDMETNA OBLAST PRIMENE DIREKTIVE O ODGOVORNOSTI ZA PROIZVODE: SLUČAJ KRONE – VERLAG

Usklađivanje pravnog sistema Srbije sa standardima Evropske Unije (2022)(str. 727-738)

AUTOR(I): Jovan Vujičić

E-ADRESA: 

Download FullPdf  

DOI: 10.46793/UPSSX.727V

SAŽETAK:

Sud pravde EU u presudi u predmetu KRONE – Verlag utvrdio je da čl. 2. Direktive o odgovornosti za proizvode, u vezi s njenim čl. 1. i 6, treba tumačiti tako da primerak štampanih novina koji, baveći se paramedicinskom temom, daje netačan zdravstveni savet koji se odnosi na upotrebu biljke i čije pridržavanje se pokazalo štetnim po zdravlje čitaoca tog dnevnog lista, ne predstavlja neispravan proizvod u smislu tih odredbi. Izbegavajući koliko god je moguće da se osloni na razliku između materijalnih i nematerijalnih aspekata proizvoda, fokusirajući se pritom na razliku između usluga i proizvoda, čini se da je Sud pravde pokušao da ne utiče na javnu raspravu o potrebi prilagođavanje pravila o građanskopravnoj odgovornosti novoj stvarnosti koja je sve više digitalna. To mu omogućava da nastavi da razvija svoju praksu na dosledan način, koji će verovatno izdržati moguće buduće zakonodavne promene, bez potrebe da već utvrđuje pod kojim uslovima digitalni sadržaj i posebno softver podležu odgovornosti za proizvod.

KLJUČNE REČI:

Direktiva o odgovornosti za proizvode, pojam neispravnog proizvoda, zaštita potrošača.

LITERATURA:

  • Van Gool, E., Case C-65/20 Krone: Offering (some) clarity relating to product liability, information and software, 19 January 2022, dostupno na: https://europeanlawblog.eu/2022/01/19/case-c-65-20-krone-offering-some-clarity-relating- to-product-liability-information-and-software/, 09.09.2022.
  • Ivančević, K., Građanskopravna odgovornost proizvođača za štetu od neispravnog proizvoda, Pravni zapisi, br. 2/2012.
  • Jovanović Zattila, M., Odgovornost za neispravni proizvod kao oblik zaštite potrošača u pravu EU, Zbornik radova: Pristup pravosuđu – instrumenti za implementaciju evropskih standarda u pravni sistem Republike Srbije, knj. 3 Niš, 2009.
  • Manić, S., Objektivna odgovornost za štetu od proizvoda s nedostatkom, Evropsko zakonodavstvo, br. 61-62/2017.
  • Machnikowski, P., Product Liability for Information products?: The CJEU Judgment in VI/KRONE -Verlag Gesellschaft mbH & Co KG, 10 June 2021 [C-65/20], European Review of Private Law, no. 1-2022.
  • Twigg-Flesner, Ch., TheTaleoftheGratingHorseradish– Case Note on VI v KRONE-Verlag (Case C-65/20 VI), Journal of European Consumer and Market Law, Issue 6/2021.
  • Whittaker, S., European Product Liability and Intellectual Products, The Law Quarterly Review, Vol. 105, Jan. 1989.