GOZBENE SLIKE U ROMANIMA POP ĆIRA I POP SPIRA STEVANA SREMCA I BAKONJA FRA BRNE SIME MATAVULJA

Uzdanica XVII 1 (2020), (str. 53-66)

AUTOR(I): Sanja P. Perić

E-ADRESA: 

Download Full Pdf 

DOI: 10.18485/uzdanica.2020.17.1.2

SAŽETAK:

U radu se analiziraju gozbene slike u romanima srpskih realista 19. veka, Sime Matavulja i Stevana Sremca, pri čemu je fokus na odnosu gozbenih slika i junaka koji u gozbi (ne) uživaju. Višeznačnost i višeslojnost gastronomskih tema u analiziranim romanima otvara pitanje o funkcionalnosti gozbenih slika i vidovima njihovog ispoljavanja, kako na mikroplanu književnog dela, tako i u širem kontekstu evropske književnosti. Kao posebno značajno ispostavlja se Rableovo delo i Bahtinova analiza gozbenih slika u romanu i narodnoj kulturi srednjeg veka i renesanse. Služeći se komparativnom metodom i metodom close reading analiziramo aktivan ili pasivan odnos Matavuljevih i Sremčevih junaka prema jelu i piću, kao i način na koji se takvi odnosi grade u narativnoj strukturi romana. Slike obilja snažno utiču na pozicioniranje junaka, kako u delu Bakonja fra Brne, gde se u vezi sa obiljem uočava i topos zemlje dembelije, tako i u romanu Pop Ćira i pop Spira gde se jasnije izdvajaju opozicije imanentne gozbenim slikama: „imati‒nemati” i „prirodno‒veštačko”, odnosno „doma-će‒strano”. Cilj rada je ukazivanje na mnogostruke funkcije i značaj gozbenih slika u analiziranim romanima kako bi se otvorile mogućnosti za nova tumačenja ovih dela.

KLJUČNE REČI:

hrana, piće, komika, realizam, gozbene slike, humor, Fransoa Rable

LITERATURA:

  • Bahtin (1978): Mihail Bahtin,Stvaralaštvo Fransoa Rablea i narodna kultura srednjega veka i renesanse, Beograd: Nolit. 
  • Bečanović (2006): Tatjana Bečanović, Infantilna tačka gledišta kao izvor humora u Matavuljevom romanuBakonja fra Brne,Međunarodni naučni sastanak slavista u Vukove dane, 35,Beograd: Međunarodni slavistički centar, 221‒233.
  • Vukićević (2003): Dragana Vukićević,Ogledi o srpskom realizmu, Kraljevo: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”.
  • Ivanić (1990): Dušan Ivanić,Modeli književnoga govora, Beograd: Nolit.
  • Ivanišević (2011): Jelena Ivanišević, Lačan ne haje toliko za ljubav: GastronomijaDunda Marojaizmeđu srednjovjekovlja i renesanse,Anali Dubrovnik, 49, 9‒25.
  • Ikonić (2013): Ivana Ikonić, Kalorije izSrpskog kuvarana trpeziPop Ćire i pop Spire,Zbornik za jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 3, Novi Sad: Filozofski fakultet, 117‒130.
  • Kašanin (2004): Milan Kašanin,Sudbine i ljudi: ogledi o srpskim piscima, Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.
  • Lazičić (2009): Goran Lazičić, Smeh (ne) goji (o prirodi komičnog i kaloričnog u romanima Stevana SremcaPop Ćira i pop SpiraiIvkova slava),Gradina, XLV, 28, Niš: Kulturno-prosvetna zajednica opštine, 151‒156.
  • Le Gof (1993): Žak Le Gof, Srednjovjekovni imaginarij: eseji, Zagreb: Izdanja Antibarbarus.
  • Maksimović (2003): Goran Maksimović,Trijumf smijeha, Niš: Prosveta.
  • Pavlović (2016): Pavle Pavlović,Gozbene slike u evropskom romanu devetnaestog veka, doktorska disertacija, Beograd: Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu.
  • Stojanović (2006): Olga Stojanović, Od šaljive anegdote do realističkog romana: putevi narativne konstitucije u SremčevomPop Ćiri i pop Spiri,Međunarodni naučni sastanak slavista u Vukove dane, 35, Beograd: Međunarodni slavistički centar, 245‒257