MEDICINSKE USLUGE PRILAGOĐAVANJA POLA I OSTVARIVANJE PRAVA NA RODNI IDENTITET

XXI vek – Usluge i prava korisnika (2019) str. 219-228

AUTOR(I): Veljko Vlašković

Download Full Pdf 

DOI: 10.46793/XXIv-10.219V

SAŽETAK:

Čuvenom odlukom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Gudvin (Goodwin) protiv Ujedinjenog Kraljevstva iz 2002. godine, transseksualnim osobama priznato je pravo na rodni identitet u evropskim okvirima. Tačnije, Sud je ustanovio pozitivnu obavezu država da predvide pravni način za priznavanje psihološkog, odnosno željenog roda u slučajevima utvrđenog transseksualiteta. U tom smislu, nacionalnim zakonodavstvima prepušteno je da predvide mehanizme za ostvarivanje prava transseksualnih osoba na rodni identitet kao deo njihovog ličnog identiteta i važan segment njihovog prava na privatni život.
Priznavanje prava na rodni identitet iziskuje, između ostalog, utvrđivanje nadležnog sudskog ili upravnog organa čija odluka će predstavljati pravni osnov za promenu podataka o polu u registrima građanskog statusa. Međutim, nacionalna evropska zakonodavstva značajno se razlikuju po nizu pitanja vezanih za ostvarivanje prava na rodni identitet transseksualnih osoba. Pomenuta pitanja tiču se prevashodno uslova za donošenje i dejstva odluke o uvažavanju rodnog identiteta. U tom smislu, težište rada biće na potrebi preduzimanja odgovarajućih medicinskih usluga kao uslova za promenu podataka o polu. Posebna pažnja posvetiće se izmenama domaćeg zakonodavstva o matičnim knjigama, ali i novijoj praksi Evropskog suda za ljudska prava, odnosno odluci u slučaju A.P, Garson i Niko protiv Francuske (A.P., Garçon and Nicot v. France)iz 2017. godine.

KLJUČNE REČI: 

pol i rod, medicinske usluge, prilagođavanje pola, rodni identitet, promena podataka o polu, potvrda zdravstvene ustanove.

LITERATURA: