NACRT ZAKONA O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA I KVALITET USLUGA U VISOKOM OBRAZOVANJU

Sloboda pružanja usluga i pravna sigurnost (2019)  str. 757-765

AUTOR(I): Dejan Matić

Download FullPdf 

DOI: 10.46793/XVMajsko.757M

SAŽETAK:

U ovom radu se razmatra aktuelna situacija, kako u naučnoistra- živačkoj delatnosti, tako i u uslužnoj delatnosti u oblasti visokog obrazovanja a u kontekstu nedavne javne rasprave povodom Nacrta Zakona o nauci i istraživanju. Imajući u vidu neposredan uticaj aktuelne regulative koja se odnosi na nauku i na kvalitet uslužne delatnosti u oblasti visokog obrazovanja, sasvim je jasno da upravo ova problematika predstavlja možda i jedan od najuticajnijih faktora koji će usmeravati razvoj visokog obrazovanja u nas u vremenima koja nam predstoje. Upravo iz tog razloga, ovaj rad je posvećen kritičkoj analizi rešenja predviđenih u navedenom Nacrtu, kao i ukazivanju na mogućnost kakvih novih i drugačijih pravaca u regulisanju materije u pitanju.

KLJUČNE REČI: 

nauka, istraživanje, visoko obrazovanje, novi zakon, usluge.

LITERATURA:

  • Matić, D., Novi Zakon o visokom obrazovanju: izazovi, stranputice, nova rešenja, Zbornik radova: XXI vek – vek usluga i Uslužnog prava, knj. 8, Kragujevac, 2017.
  • Matić, D., Zakon o visokom obrazovanju i autonomija Univerziteta, Zbornik radova: Savremeni pravni promet i usluge, Kragujevac, 2018.
  • Matić, D., Izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju i kvalitet usluga u ovoj oblasti.
  • Zbornik radova: XXI vek – vek usluga i Uslužnog prava, knj. 9, Kragujevac, 2018.
  • Nacrt zakona o nauci i istraživanju, tekst je dostupan na adresi http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2018/12/Nacrt-zakona-o-nauci-i-istrazivanjima-za-javnu-raspravu.pdf
  • Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine – Istraživanja za inovacije, Službeni glasnik RS, br. 25/2016.
  • Obrazloženje Nacrta Zakona o nauci i istraživanju, tekst je dostupan na adresi http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2018/12/Obrazlozenje-Nacrta-zakona-o-nauci-i-istrazivanjima-javna-rasprava.pdf