ELEMENTI USLUGE KAO POSEBNOG OBLIKA PROIZVODA

Sloboda pružanja usluga i pravna sigurnost (2019)  str. 59-70

AUTOR(I): Milan Palević

Download FullPdf 

DOI: 10.46793/XVMajsko.059P

SAŽETAK:

Uvreženo je mišljenje, ne samo među laicima, da je proizvod uglavnom opipljiva ponuda. Međutim, proizvod je daleko više od toga. Proizvod je sve ono što može biti ponuđeno na tržištu i što može da zadovolji želje ili potrebe potrošača. Proizvodi koji se nude na tržištu obuhvataju fizičku robu, ideje, iskustva, privredne subjekte, nekretnine, informacije i usluge. Kako se usluge često proizvode i upotrebljavaju istovremeno, za razliku od običnih proizvoda koji se proizvode u fabrici, čuvaju na skladištu, isporučuju na tržište preko dugih distributivnih kanala. to je i upravljanje uslužnom firmom, odnosno njeno menadžerisanje, povezano, i velikim delom uslovljeno, specifičnim odlikama samih usluga kao takvih, kojima ćemo se baviti u ovom radu. Imajući u vidu činjenicu da je proizvod osnovni element i polazna veličina na koju se oslanjaju ostali elementi marketinga, u radu će se ukazati i na osnovne karakteristike proizvoda, njihovu klasifikaciju i segment tzv. marketinškog miksa, koji u sebi uključuje i usluge kao poseban oblik proizvoda, u svetlu poznate okolnosti suštastvene distinkcije proizvoda shvaćenih kao „tipični proizvod“, s jedne strane, i usluga, kao posebnog oblika proizvoda, s druge strane.

KLJUČNE REČI: 

proizvod, roba, usluga, marketing, marketinški miks.

LITERATURA:

  • Adrian, J. S., David, J., How Digital Is Your Bussines, Crown Bussines, New York, 2000.
  • Aijo, S., The Teoretical and Philosophical Underpinnings of Relationship Marketing, European Journalof Marketing, 30 februar, 1996.
  • Baron, , Hariss, K., Davies, B. J., OralParticipationinRetailServiceDelivery:A Comparison of the Roles of Contact Personnel and Customers,European Journal of Marketing, 30 septembar, 1996.
  • Berry, L., Services Marketing is Different, Bussines Horizonts, maj-jun, 1980. Cowell, D., The Marketing of Services, London, Heinemann, 1995.
  • Drucker, P., Dictionary of Marketing Terms, American Marketing Association, Chicago, 1995.
  • Edgett, , Parkison, S., Marketing for Services Industries: A Review, Service Industries Journal, 13 march, 1993.
  • Foster, , TheMarchOfThrGeekSquad, FinancialTimes, 24 november 2004. Kancir, R., Marketingusluga, Beograd, 2009.
  • Knapp, L., A Sick computer?, Seattle Times, Seattle, 28. januar 2001.
  • Rafiq, , Ahmed, P. K., The Marketing Mix Reconsidered, Proceedings of the Anual Conference of the Marketing Education Group, Salford, 1992.
  • Wallack, , Pac Bell to Offer DSL, You Can Install, San Francisco Chronicle, San Francisco, 20. Mart 2000.