DISKVALIFIKACIJA ČLANA UPRAVE PRIVREDNOG DRUŠTVA: NOVA SANKCIJA ZA POVREDU DUŽNOSTI PRIJAVLJIVANJA POSLOVA I RADNJI SA LIČNIM INTERESOM U SRPSKOM PRAVU

Glasnik prava 2 (2019), (str. 81-90) 

AUTOR: Borko Mihajlović

E-ADRESA: bmihajlovic@jura.kg.ac.rs

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/GP.1002.081M

SAŽETAK:

Izmene i dopune Zakona o privrednim društvima iz juna 2018. godine značajno su uticale na dužnost prijavljivanja poslova i radnji u kojima postoji lični interes, kao jednu od pet posebnih dužnosti prema privrednom društvu, koje postoje u srpskom kompanijskom pravu. Jedna od značajnih novina u pravnom regulisanju dužnosti prijavljivanja tiče se pravnih posledica povrede te dužnosti, koje postaju oštrije po neke od subjekata posebnih dužnosti.  Povreda dužnosti prijavljivanja učinjena od strane direktora, članova nadzornog odbora, zastupnika i prokurista privrednog društva, prema pomenutim izmenama Zakona o privrednim društvima iz 2018. godine, za posledicu ima i novi oblik statusne odgovornosti – diskvalifikaciju. Predmet ovog rada je kratka analiza zakonodavnog regulisanja diskvalifikacije pojedinih subjekata posebnih dužnosti prema privrednom društvu u srpskom pravu za slučaj povrede dužnosti prijavljivanja poslova i radnji u kojima postoji lični interes. Pre analize pozitivnih propisa, autor se u kratkim crtama osvrnuo na ostale posledice povrede dužnosti prijavljivanja (imovinskopravne i krivičnopravne), kao i na pojam i vrste diskvalifikacije u uporednom pravu, a u cilju pronalaženja mesta instituta diskvalifikacije u odnosu na druge pravne posledice povrede dužnosti prijavljivanja, kao i u odnosu na neka značajnija uporednopravna rešenja.

KLJUČNE REČI:

dužnost prijavljivanja poslova i radnji u kojima postoji lični interes, posebne dužnosti prema privrednom društvu,  diskvalifikacija člana uprave privrednog društva, razlozi za diskvalifikaciju, vreme trajanja diskvalifikacije.

LITERATURA: