UTICAJ pH VREDNOSTI NA ANTIRADIKALSKI KAPACITET 4,7-DIHIDROKSIKUMARINA

Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem (Čačak: 26 ; 2021) (str. 481-486)
 

АУТОР(И): Žiko Milanović, Ana Kesić, Edina Avdović, Jelena Đorović Jovanović, Dejan Milenković

Е-АДРЕСА:

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/SBT26.481M

САЖЕТАК:

Primenom sofisticiranih računarskih metoda vršeno je ispitivanje mehanizama antiradikalskog delovanja 4,7-dihidroksikumarina sa peroksi (HOO) radikalom u vodi pri različitim pH vrednostima (0-14). Acido-bazne vrste, koje su procentualno različito zastupljene pri različitim pH vrednostima, doprinose sveobuhvatnom ispitivanju antiradikalskog kapaciteta. Ukupna konstanta brzine reakcije (kukupno) operativnih reakcionih puteva (HAT i RAF) od 2.07×102 M-1 s-1, pri fiziološkom pH, ukazuje na umerenu sposobnost uklanjanja HOO radikala. Vrednost kukupno od 1.05×103 M-1 s-1 koja se javlja pri pH > 10 ukazuje na maksimum antiradikalskog kapciteta 4,7-dihidroksimumarina prema HOO radikalu.

КЉУЧНЕ РЕЧИ:

antioksidansi, 4,7-dihidroksikumarin, DFT

ЛИТЕРАТУРА:

Frisch M. J., Trucks G. W., Schlegel H. B., et al. (2010). Gaussian 09, Revision C.01, Gaussian, Inc., Wallingford, CT, USA.

Fylaktakidou, K. C., Hadjipavlou-Litina, D. J., Litinas, K. E., Nicolaides, D. N. (2004). Natural and synthetic coumarin derivatives with anti-inflammatory/antioxidant activities. Current pharmaceutical design. 10(30): 3813-3833.

Hanasaki, Y., Ogawa, S., Fukui, S. (1994). The correlation between active oxygens scavenging and antioxidative effects of flavonoids. Free Radical Biology and Medicine. 16(6): 845-850.

Kalkhambkar, R. G. (2011). Synthesis and biologicalactivities of novel ethers of quinolinone linked with coumarins. Monatshefte für Chemie-Chemical Monthly. 142(3): 305-315.

Milanović, Ž., Tošović, J., Marković, S., Marković, Z. (2020). Comparison of the scavenging capacities of phloroglucinol and 2, 4, 6-trihydroxypyridine towards HO˙ radical: a computational study. RSC Advances. 10(71): 43262-43272.

Nowak, P. M., Sagan, F., Mitoraj, M. P. (2017). Origin of Remarkably Different Acidity of Hydroxycoumarins-Joint Experimental and Theoretical Studies. The Journal of Physical Chemistry B. 121(17): 4554-4561.

Talapatra S. K., Talapatra B. (2015). Chemistry of Plant Natural Products, Berlin Heidelberg, Germany, Springer-Verlag Berlin Heidelberg.