UTICAJ USITNJENOSTI KOMPLETNOG OBROKA ZA KRAVE U LAKTACIJI NA VREME KONZUMIRANJA I PREŽIVANJA HRANEI HEMIJSKI SASTAV MLEKA

Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem (Čačak: 26 ; 2021) (str. 167-175) 
 

AUTOR(I): Blagoje Stojković, Bojan Stojanović, Nenad Đorđević, Goran Grubić, Vesna Davidović, Aleksa Božičković, Radovan Raković

E-ADRESA:

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/SBT26.167S

SAŽETAK:

U radu su prikazani rezultati istraživanja uticaja usitnjenosti kompletno mešanog obroka (TotalMixedRation, TMR) na vreme konzumiranja, vreme preživanja, količinu proizvedenog mleka i njegov hemijski sastav za krave u poslednjoj fazi laktacije (preko 150 dana). Za određivanje fizičke forme i stepena usitnjenosti TMR-a korišćen je sistem sita Penn State Particle Separator (PSPS). Za praćenje vremena konzumacije i preživanja korišćene su ogrlice za krave sa senzorima koji detektuju zvuk (GEA CowScout Neck).Utvrđeno je da različit stepen usitnjenosti TMR-a ima značajan uticaj na vreme preživanja(p<0,01), sadržaj mlečne masti (p<,01)iproteina u mleku (p<0,05). Korišćenje TMR-a sa većom prosečnom veličinom čestica (6,87 mm), imalo je pozitivan efekat u pogledu vremena preživanja (400,1 min/dan), u odnosu na TMR sa manjom veličinom čestica (5,55 mm), gde je prosečno vreme preživanja krava iznosilo (371,1 min/dan). Takođe pozitivan efekat TMR-a sa većom veličinom čestica ogleda se u većem sadžaju mlečne masti (4,38%) i proteina (3,84%) u odnosu na TMR sa manjom veličinom čestica (4,15%) i (3,76%). Obezbeđenjem odgovarajuće fizičke forme kompletnog obroka, značajno se povećava vreme preživanja kod krava u laktaciji i postiže se kvalitetniji hemijski sastav mleka.

KLJUČNE REČI:

ishrana, goveda, TMR, fizička forma, aktivnost žvakanja

LITERATURA:

Aschenbach, J.R., Penner, G.B., Stumpff, F., and Gäbel, G.(2011).Role of fermentation acid absorption in the regulation of ruminal pH. J. Anim. Sci.,89: 1092–1107.

Albright, J.L. (1993). Feeding behavior of dairy cattle.J. Dairy Sci. 76: 485-498

Beauchemin, K.A. (1991).Ingestion and mastication of feed by dairy cattle. Sniffen C.J. Herdt T.H. The Veterinary Clinics of North America: Dairy Nutrition Management. Saunders, Philadelphia, 439-463.

Beauchemin, K.A. (2018). Current perspectives on eating and rumination activity in dairy cows. J. Dairy Sci., 101:4762-4784.

Bar, D., Solomon, R. (2010). Rumination Collars: What Can They Tell Us,The First North American Conference on Precision Dairy Management.

Caccamo, M., Ferguson, J.D., Veerkamp, R.F., Schadt, I., Petrigleri, R., Azzaro, G., Pozzebon, A., Licitra,G. (2014). Association of total mixed ration particle fractions retained on the Penn State Particle Separator with milk, fat, and protein yield lactation curves at the cow level. J. Dairy Sci., 97:2502-2511.

Campling, R.C., Morgan, C.A. (1981). Eating behaviour ofhoused dairy cows—A review. Dairy Sci. Abstr. 43: 57-63

De Boever, J.L., Andries, J.I., De Brabander, D.L., Cottyn, B.G., Buysse, F.X. (1990). Chewing activity in ruminants as a measure of its physical structure—A review of factors affecting it.Anim. Feed Sci. Technol., 27: 281-291.

De Mol, R.M., Goselink, R.M.A., Van Riel, J.W., Knijn, H.M., Van Knegsel, A.T.M. (2016). The relation between eating time and feed intake of dairy cows.Proc. Precision Dairy Farming Conf. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, The Netherlands, 387-392.

Dirksen, G. (1985).The rumen acidosis complex—Recent knowledge and experiences. Tierarztl. Prax.,13: 501–512.

Heinrichs, J. (2013): The Penn State particle Separator. Penn State University.

King, M.T.M., Crossley, R.E., DeVries, T.J. (2016). Impact of timing of feed delivery on the behavior and productivity of dairy cows. J. Dairy Sci., 99:1471-1482

Kononoff, P.J., Heinrichs, A.J. (2003). The effects of reducing alfalfa haylage particle size on cows in early lactation. J. Dairy Sci. 86:1445-1457.

Lammers, B.P., Buckmaster, D.R., Heinrichs, A.J. (1996). A simplified method for the analysis of particle sizes of forage and total mixed rations. J. Dairy Sci., 79: 922-928.

Mertens, D.R. (1997). Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cattle. J. Dairy Sci., 80: 1463-1482.

Miller-Cushon, E.K., DeVries, T.J. (2017).Short communication: Associations between feed push-up frequency, feeding and lying behavior, and milk yield and composition of dairy cows.J. Dairy Sci., 100: 2213-2218

Stojanović, B., Grubić, G., Ðorđević, N., Božičković, A., Ivetić, A. (2011).Uticajsadržajafizičkiefektivnihvlakana uobrokuzamlečnekravenaaktivnostžvakanja. 25. Savetovanje Agronoma, Veterinara i Tehnologa, Institut PKB Agroekonomik, Beograd. Zbornik naučnih radova, 17(3-4): 37-48.

Watt, L.J., Clark, C.E.F., Krebs, G.L., Petzel, C.E., Nielsen, S., Utsumi, S.A. (2015). Differential rumination, intake, and enteric methane production of dairy cows in a pasture-based automatic milking system.J. Dairy Sci., 98: 7248-7263.

Welch, J.G. (1982). Rumination, particle size and passage from the rumen. J. Anim. Sci., 54: 885-894.