SADRŽAJI LIKOVNE UMETNOSTI U NASTAVI MATEMATIKE

Metodički aspekti nastave matematike IV (2021) (str. 212-224)

AUTOR(I): Miloš M. Đorđević, Mia Arsenijević 

E-ADRESA: djordjevicmilos@yahoo.com

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/MANM4.212DJ

SAŽETAK:

U ovom radu razmotrićemo mogućnosti, načine i benefite uključivanja sadržaja likovne umetnosti u nastavu matematike u cilju prevazilaženja dihotomnog pogleda na ove predmete u nastavi. Odeljeni na afektivno i kognitivno područje, likovna umetnost i matematika se predaju kao nastavni predmeti sa vrlo malo ili bez uspostavljenih veza. Lako se previđa njihova razvojna i istorijska kompatibilnost i međuzavisnost. Uzajamna faktička povezanost likovne umetnosti i matematike omogućuje obostranu primenu nastavnih sadržaja u realizaciji nastave prema principu horizontalne korelacije i sa elementima integrativnog pristupa nastavnom procesu. Ovakav način izvođenja nastave podstiče razvoj fleksibilnosti u mišljenju, sposobnost divergentnog mišljenja, uspostavljanje funkcionalnih veza između znanja i osposobljavanje učenika za samostalno traganje za informacijama (učenje učenja) u cilju celovitog razvoja ličnosti učenika i ukupnih kreativnih potencijala. U radu će posebna pažnja biti posvećena konkretnim primerima iz plana i programa ovih predmeta koji u realizaciji nastave na vrlo lak i spontan način podstiču povezivanje činjenica.

KLJUČNE REČI:

likovna umetnost, matematika, korelacija, integrisana nastava, divergentno mišljenje.

LITERATURA:

Blum, B. S. (1956). Taxonomy of Educational Objectives, Handbook 1: Cognitive Domain, New York: Longman.

Vigotski, L. (1977). Mišljenje i govor, Beograd: Nolit.

Djui, dž. (1966). Vaspitanje i demokratija – uvod u filosofiju vaspitanja, Cetinje: obod.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (2017). Službeni glasnik, br. 88/2017, Beograd: Službeni glasnik Republike Srbije.

Pravilnik o opštim standardima postignuća – obrazovni standardi za kraj obaveznog obrazovanja (2010). Službeni glasnik, br. 5/2010, Beograd: Službeni glasnik Republike Srbije – Prosvetni glasnik.

Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine (2012). Službeni glasnik, br. 107/2012, Beograd: Službeni glasnik Republike Srbije.