Procena uticaja integracije solarnih elektrana na niskom i srednjem naponu na smanjenje vrednosti gubitaka aktivne snage u prenosnom sistemu / Impact Estimation of Distributed Generation from Solar Power Plants Connected to the Distribution System on Active Power Losses in the Transmission System

Energija, ekonomija, ekologija, 1, XXIV, 2022, (str. 81-83)

АУТОР(И): Vojislav Simović, Miroslav Žerajić

Е-АДРЕСА: vojislav.simovic@ems.rs

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/EEE22-1.81S

САЖЕТАК:

Priključenje solarnih elektrana na niskom i srednjem naponu predstavlja najefikasniji način integracije ovih elektrana u elektroenergetski sistem u celini. Na ovaj način se postiže da proizvodnja bude električno blizu potrošnji, čime se smanjuju tokovi aktivnih snaga po napojnim vodovima prenosne i distributivne mreže u satima kada solarne elektrane proizvode, što kao posledicu, između ostalog, ima smanjenje gubitaka aktivne snage u prenosnom i distributivnom sistemu. Procena uticaja integracije solarnih elektrana na niskom i srednjem naponu na smanjenje vrednosti gubitaka aktivne snage u prenosnom sistemu će biti izvršena na osnovu izmerenih (ostvarenih) vrednosti potrošnje i izmerenih vrednosti gubitaka aktivne snage na satnom nivou, na periodu od godinu dana. Izmerene vrednosti predstavljaju ulazni podatak u simulacioni model prenosnog sistema, kao i referentno stanje u odnosu na koje će biti izvršeno poređenje rezultata nakon integracije solarnih elektrana na niskom i srednjem naponu. Integracija solarnih elektrana će biti modelovana kao smanjenje potrošnje na transformatorskim stanicama 110/X kV/kV uvažavajući satne profile proizvodnje solarnih elektrana i potrošnje na posmatranim transformatorskim stanicama.

КЉУЧНЕ РЕЧИ:

solarna elektrana, integracija OIE, gubici, distribuirana proizvodnja, energetska efikasnost

ЛИТЕРАТУРА:

  • Babić, I., Žarković, M., Distribuirana proizvodnja električne energije sa primerom vetroagregata, Energija, ekonomija, ekologija, Vo. 15, No. 3-4, pp. 259-264, 2013.
  • Radošević, V., Komnen, V., Utjecaj distribuirane proizvodnje na gubitke u distribucijskoj mreži, in Proc. 7(13) savjetovanje Hrvatski ogranak međunarodne elektrodistribucijske konferencije – HO CIRED, Šibenik,SO6-10, 24. – 27. lipnja 2021.
  • PSS®E Program Operation Manual, Siemens Industry, Inc., April 2017.
  • Programski jezik Python https://www.python.org/ [pristupljeno 05.03.2022.]
  • PVGIS tool, https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/. [pristupljeno 05.03.2022.]