АУТОР(И): Jelena Mladenović, Veronika Marković, Ljiljana Bošković-Rakočević, Milena Đurić, Nenad Pavlović
Е-АДРЕСА:
DOI: 10.46793/SBT26.407M
САЖЕТАК:
Origano se upotrebljava u proizvodnji specifičnih aromatičnih sireva, mesnih prerađevina i jela od testa, za izradu lekovitih preparata, mirisnih sapuna, kolonjske vode i parfema. Poseban interes za origano poslednjih godina vezan je za rezultate studija njegove biološke aktivnosti koje ukazuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidativnih osobina. Predmet ovog rada je ispitivanje ekstrakata biljne vrste origano (Origanum vulgare), sa ciljem da se utvrdi metoda koja je najpogodnija za ekstrahovanje ove biljne vrste i koja daje najbolje prinose ekstrakata. Urađene su četiri različite metode ekstrakcije biljne vrste origana (Origanum vulgare). Određen je sadržaj ekstrahovanih materija u svakom ekstraktu, sadržaj vitamina C kao i sadržaj organskih kiselina.
КЉУЧНЕ РЕЧИ:
infuz, macerat, ultrazvučna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhlet-u
ЛИТЕРАТУРА:
Aćamović-Đoković G., Cvijović M. (2009). Praktikum iz Organske hemije, Agronomski fakultet, Čačak.
Damjanović B. (2007). Ekstrakcija biakativnih komponenti, Metalurško-tehnološki fakultet, Podgorica.
Džamić M. (1984). Biohemija, Beograd.
Lajšić S., Grujić-Injac B. (1998). Hemija prirodnih proizvoda, Tehnološki fakultet, Novi Sad.
Lakušić R. (1990). Planinske biljke, Beograd.
Lampe, J.W. (1999). Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental studies, Am. J. Chin. Nutr., Vol. 70, 475-490.
MacVicar J. (2006). Ljekovito i začinsko bilje , Naklada Uliks, Rijeka.
Milić J., Primorac M., Savić S. (2012). Frarmaceutska tehnologija I, Farmaceutski fakultet, Beograd.
Piletić V. M., Miletić LJ. B. (1989). Organska hemija, Novi Sad, Tehnološki fakultet.
Šiler-Marinković S. (2009). Vitamini, Beograd, Tehnološko-metalurški fakultet.