SISTEMI GAJENJA I PROIZVODNJE U ORGANSKOM OVČARSTVU I KOZARSTVU

Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem (Čačak: 26 ; 2021) (str. 205-210) 
 

АУТОР(И): Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Simeon Rakonjac, Radojica Đoković, Miloš Ži Petrović, Vladimir Dosković, Biljana Veljković

Е-АДРЕСА:

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/SBT26.205P

САЖЕТАК:

U organskoj ovčarskoj proizvodnji dominira proizvodnja jagnjećeg mesa dok je proizvodnja mleka znatno manje prisutna i veoma retka. U proizvodnji jagnjećeg mesa prisutna su najčešće dva osnovna sistema gajenja odnosno proizvodnje: tov jagnjadi na paši i kombinovani tov jagnjadi. U organskom kozarstvu najzastupljenija je organska proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda prvenstveno kvalitetnih kozjih sireva. Sistem gajenja najčešće predstavlja kombinaciju pašnog (letnja polovina godine) i štalskog načina gajenja (zimska polovina godine). Ovakva poljoprivreda obezbeđuje amortizaciju negativnih efekata društvenog razvoja na ekosferu i ljudsku populaciju u celini.

КЉУЧНЕ РЕЧИ:

organsko ovčarstvo, organsko kozarstvo, sistemi gajenja, sistemi proizvodnje.

ЛИТЕРАТУРА:

Bedington J.(2009): Food, energy, water and the climate: A perfect Storm of Global Events? www.bis.gov.uk/assets/geoscience/docs/p/ perfect-storm=paper.pdf.

Kijlstra, A., Eijck, I.A.J.M. (2006): Animal health in organic livestock production systems; a review. NJAS Wageningen Journal of live Sciences 54 (1): 77-94.

Laurence, E. A. (1991): Relevance of social science to Veterinary Medicine. Journal of American Medical Association 199: 1018-1020.

Maslow Abraham (1954): Motivation and Personality. New York: Harper.

Nikolić O., Jovanović Lj., Jelić M., Milovanović M., Pavlović M. (2013): Variability of Serbian winter wheat genotypes and their evaluation in terms of sustainable agriculture. The Journal agriculture and forestry, 58(2), 19-26.

Passille de A.M.B. (1997): Le lait ecologique fait son nid. Le Bulletin des Agriculteurs 3: 51-54.

Pavlović M., Nikolić O., Jovanović Lj. (2011): Strna žita u funkciji organskog stočarstva. Ecologica, 18(64): 671-676.

Petrović Milun, Rakonjac Simeon (2017): Organska proizvodnja u stočarstvu. Udžbenik, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku.

Petrović Milun, Snežana Bogosavljević-Bošković, Simeon Rakonjac, Radojica Đoković, Vladimir Dosković, Miloš Petrović, Biljana Veljković (2017): Metode gajenja i genetskog unapređenja u organskom stočarstvu. XXII Savetovanje o Biotehnologiji, Čačak, 10-11. mart 2017. Zbornik radova, Vol. 22, str. 697-703.

Petrović Milun, Snežana Bogosavljević-Bošković, Simeon Rakonjac, Radojica Đoković, Vladimir Dosković, Miloš Petrović, Biljana Veljković (2019): Organska proizvodnja mleka. XXIV Savetovanje o Biotehnologiji, Čačak, 15-16. mart 2019. Zbornik radova 2, str. 647-654.

Petrović D. Milun, Snežana Bogosavljević-Bošković, Simeon Rakonjac, Radojica Đoković, Vladimir Dosković, Miloš Petrović, Biljana Veljković (2020): Sistemi

gajenja i proizvodnje u organskom govedarstvu. XXV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Zbornik radova, str. 309-314, ISBN 978-86-87611-73-3; ISBN 978-86-87611-75-7 (niz); COBISS.SR-ID 283505932; 13-14. mart 2020. godine, Čačak.

Sundrum, A. (2001): Organic livestock farming A critical review. Livestock Production Science 67: 207-215.