АУТОР(И): Danijela Stojković, Verica Jevtić, Maja Đukić, Đorđe Petrović, Sandra Jovičić Milić, Marijana Kasalović
Е-АДРЕСА: danijela.stojkovic@kg.ac.rs
Download Full Pdf
DOI: 10.46793/SBT27.541S
САЖЕТАК:
Šipurak je bogat vitaminom C. Takođe sadrži i provitamin A, vitamine iz B grupe, vitamin K, kao i veliki broj minerala. Šipurak se najčešće koristi za proizvodnju džemova i mermelada. Može se koristiti i za proizvodnju napitaka jer svojim specifičnim ukusom i mirisom značajno doprinosi izgledu i ukusu sokova. Čaj je najpoznatiji način korišćenja ploda šipurka. Zbog visokog sadržaja vitamina C i pektina može se koristiti za konzerviranje namirnica u kulinarstvu i za pripremu zimnice. Od šipurka se može praviti i lekovito vino.
U ovom radu ispitivani su ekstrakti plodova biljke Šipurak (Rosa canina), dobijenih različitim metodama ekstracije. Određivan je sadržaj ekstahovanih materija, kao i sadržaj vitamina C sa ciljem da se utvrdi koja će metoda dati najbolje prinose ekstakata.
КЉУЧНЕ РЕЧИ:
infuz, maceracija, ultrazvučna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxletu
ЛИТЕРАТУРА:
- https://bs.wikipedia.org/wik/šipak
- https://www.zdravisimo.com
- M.Sarić (1989). Lekovite biljke SR Srbije, SANU, Beograd.
- Ž. Lepojević (2000). praktikum hemije i tehnologije farmaceutskih proizvoda, Tehnološki fakultet, Novi Sad.
- Damjanović B. (2007). Ekstrakcija bioaktivnih komponenti, Metalurško-tehnološki fakultet, Podgorica.
- Aćamović-Đoković G., Cvijović M. (2009). Praktikum iz Organske hemije, Agronomski fakultet, Čačak.
- Douglas S. Skoog, Donald M. West, F. James Holler (1999). Osnove analitičke hemije, Školska knjiga, Zagreb
- Ranđel Mihajlović (2009). Kvantitativna hemijska analiza – praktikum za vežbe, Univerzitet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet, Kragujevac