SISTEM GAJENJA I PROIZVODNJE U ORGANSKOM SVINJARSTVU

Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem (Čačak: 27; 2022) (str. 257-262)

АУТОР(И): Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Vladan Bogdanović, Radojica  Đoković, Simeon Rakonjac, Miloš Petrović

Е-АДРЕСА: milunp@kg.ac.rs

Download Full Pdf   

DOI: 10.46793/SBT27.257P

САЖЕТАК:

Svinje spadaju u retku grupu domaćih životinja koje se gaje samo zbog jedne vrste proizvoda, a to je meso. U organskom svinjarstvu razlikuje se otvoreni i zatvoreni sistem gajenja. Otvoreni sistem gajenja podrazumeva držanje krmača na otvorenom tokom čitave godine, što znači i leti kada su svinje izložene visokim temperaturama i zimi kada su izložene kiši, snegu i vetru. Zato se preporučije da se na prostoru gde krmače borave napravi zaklon gde će se one sklanjati od nepovoljnih vremenskih prilika. Zatvoreni sistem gajenja u velikoj meri limitira prirodne pokrete i kretanje, a naročito aktivnosti usled nagona za rijenjem. Najčešći sistemi objekata za smještaj krmača su dvodelni, trodelni i tzv. stolba obori.

КЉУЧНЕ РЕЧИ:

organsko svinjarstvo, otvoreni sistemi gajenja, zatvoreni sistem gajenja.

ЛИТЕРАТУРА:

  • Bedington J. (2009). Food, energy, water and the climate: A perfect Storm of Global Events? www.bis.gov.uk/assets/geoscience/docs/p/ perfect-storm=paper.pdf.
  • Früh Barbara, Bochicchio D., Dippel Sabine, Edwards Sandrta, Gunnarsson S., Leeb Christine, Lindgren Kristina, Mejer Helena, Prunier Armele (2011). Organic Pig production in Europe – Health Management in Common Organic Pig Farming. FIBL-Technical Guide. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), CH- Frick.
  • Kijlstra A., Eijck I.A.J.M. (2006).Animal health in organic livestock production systems; a review. NJAS Wageningen Journal of live Sciences, 54 (1), 77-94.
  • Laurence E. A. (1991). Relevance of social science to Veterinary Medicine. Journal of American Medical Association, 199, 1018-1020.
  • Maslow Abraham (1954). Motivation and Personality. New York: Harper.
  • Nikolić O., Jovanović Lj., Jelić M., Milovanović M., Pavlović M. (2013). Variability of Serbian winter wheat genotypes and their evaluation in terms of sustainable agriculture. The Journal agriculture and forestry, 58(2), 19-26.
  • Passille de A.M.B. (1997). Le lait ecologique fait son nid. Le Bulletin des Agriculteurs, 3, 51-54.
  • Pavičić Ž., Ostović M. (2011). Smještaj i držanje svinja u uslovima ekološkog uzgoja. Meso, Vol.XIII, br. 1, Zagreb.
  • Pavlović M., Nikolić O., Jovanović Lj. (2011). Strna žita u funkciji organskog stočarstva. Ecologica, 18(64), 671-676.
  • Petrović D.M., Bogosavljević-Bošković Snežana, Rakonjac S., Đoković R., Dosković V., Petrović M., Veljković Biljana (2020). Sistemi gajenja i proizvodnje u organskom govedarstvu. XXV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Zbornik  radova, str. 309-314, ISBN  978-86-87611-73-3;  ISBN   978-86-87611-75-7  (niz);  COBISS.SR-ID  283505932;  13-14.  mart  2020.  godine, Čačak.
  • Senčić Đ., Antunović Z. (2003). Ekološko stočarstvo. „Katava“ d.o.o., Osijek.
  • Sundrum A. (2001). Organic livestock farming A critical review. Livestock Production Science, 67, 207-215.
  • Uremović D., Uremović M., Filipović D., Konjačić M. (2007). Ekološko stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.